Desi la nivelul judetului nostru nu se inregistreaza un fenomen al plasarilor de moneda, din analiza situaţiei operative şi a cauzelor aflate în lucru au putut fi trase o serie de concluzii referitor la activitatea de cercetare a cazurilor de falsificare şi plasare de monedă contrafăcută pe raza noastră de competenţă.
Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, se observă o scădere uşoară a numărului de cazuri de punere în circulaţie de monedă falsă, însă calitatea contrafacerilor identificate în circuitul monetar a crescut în mod deosebit.
Întrucât circulaţia monedei naţionale, in special bancnotele din cupiura de 100 lei, manifestă pe piaţă o creştere, pe fondul neatenţiei şi aglomeraţiei, bancnotele contrafăcute din cupiurile monedei autohtone pot fi introduse mult mai uşor de plasatori în circuitul monetar.
Aceste plasări se datorează necunoaşterii generale a elementelor de siguranţă la bancnotele RON, dar şi pe fondul neatenţiei manifestate de încasatori şi mânuitori de valori în momentul în care numără şi procesează valorile.
Deoarece judeţul nostru este străbătut de catre drumul naţional ( DN2 - E 85 ) majoiritatea plasatorilor sunt în tranzit iar plasarea de bancnote din cupiura de 100 lei se face la magazinele şi barurile de pe DN2 sau la comercianţii stradali de pe raza municipiului Focşani.
O mare parte din populatia acestui judeţ a ales ca ţară de destinaţie, în vederea ocupării unui loc de muncă, Italia, motiv pentru care exemplificăm identificarea bancnotelor din cupiura de 20, 50 si 100 Euro cu numere ale placii de tipar J003E2, J004G1, respectiv P001G0 tipărite pe suport poliester având ca ţară de origine Italia.
Aceste tipuri de bancnote au o putere de penetrare în circuitul monetar foarte mare, întrucât elementele de siguranţă sunt imitate foarte bine faţă de autentic, difer