Asigurarea locuinţelor a devenit obligatorie de peste o lună de zile, dar locuitorii judeţului nu se îngrămădesc să le încheie. Doar pensionarii sunt mai conştiincioşi
Numărul poliţelor de asigurare obligatorie de locuinţe pe care le-au încheiat societăţile de profil din judeţ este, în medie, de 30. Unii dintre asiguratori susţine că acestea nu reflectă corect realitatea.
Directorul sucursalei Ardaf Zalău, Gheorghe Dehelean, afirmă că, deocamdată, în judeţ asigurarea obligatorie a locuinţelor şi bunurilor nu prea are succes. În opinia sa, s-a pornit mai greoi şi din cauza faptului că societăţile n-au fost pregătite, din punctul de vedere al softului, în momentul în care s-a dat startul. Până acum, afirmă Dehelean, sucursala pe care o conduce a încheiat aproximativ 20 de poliţe obligatorii în judeţ.
Mulţi dintre cei care şi-au făcut asigurarea obligatorie sunt clienţi de la un alt produs, care acoperă mai multe tipuri de riscuri. „Sunt mulţi la noi care au asigurarea «Căminul», care acoperă mai multe tipuri de pagube. Pe de altă parte, pe asigurări facultative, în două săptămâni am încheiat 20 de poliţe”, adaugă directorul Ardaf Zalău.
La Astra Asigurări Zalău s-au asigurat 40-50 de locuinţe deja, conform directorului Eugen Bâlc. „Majoritatea îşi fac la sume mai mari şi la riscuri extinse, nu doar cele prevăzute de lege – cutremur, inundaţii, alunecări de teren. Sunt care îşi fac pentru 30.000 – 40.000 de euro”, declară Bâlc.
„Sunt nerentabile şi nu reflectă realitatea“
Asirom nu face parte din PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor). Directorul din Zalău, Mihai Bogdan, spune că societatea a considerat aceste asigurări nerentabile şi incorect făcute, deoarece nu ar asigura toate riscurile şi nu ar reflecta corect realitatea. „Să asiguri o casă de 100.000 de euro la 20.000 de euro, dacă va fi cum a fost în Moldova, de