Cinci sute de mii de angajaţi din România, care sunt plătiţi exclusiv sau şi prin contracte de drepturi de autor trebuie să depună, până miercuri, 25 august, declaraţii individuale privind venitul încasat în iulie. Acestea se depun atât la casele judeţene de pensii, la cele de sănătate, cât şi la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă. După cum spune la RFI consultantul financiar, Gabriel Sincu, în primele luni, mulţi vor rămâne cu declaraţiile nedepuse, pentru că noile reguli vin pe nepregătite.
Cinci sute de mii de angajaţi din România, care sunt plătiţi exclusiv sau şi prin contracte de drepturi de autor trebuie să depună, până miercuri, 25 august, declaraţii individuale privind venitul încasat în iulie.
Acestea se depun atât la casele judeţene de pensii, la cele de sănătate, cât şi la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă.
După cum spune la RFI consultantul financiar, Gabriel Sincu (audio), în primele luni, mulţi vor rămâne cu declaraţiile nedepuse, pentru că noile reguli vin pe nepregătite.
"E clar că va fi haos şi dacă cineva din ANAF sau din orice instituţie a statului spune că poate să controleze situaţia, probabil că nu a analizat cu atenţie lucrurile din teren. Probabil că în primele două-trei luni de zile vor fi foarte mulţi dintre cei care se găsesc în această situaţie, care vor rămâne cu declaraţiile nedepuse, vor plăti probabil aceste contribuţii cu întârziere, implicit vor fi nişte dobânzi de întârziere de plată, nişte amenzi, probabil, pentru nedepunerea declaraţiei. Din propria experienţă vă spun că, probabil, cel mai devreme, lucrurile vor intra în normalitate undeva prin noiembrie", afirmă consultantul financiar.
Potrivit noului Cod Fiscal, cei care lucrează pe drepturi de autor, dar nu obţin venituri sunt obligaţi oricum să depună o notificare oficială, la cele trei instituţii. Formularul treb