Băncile pot să menţină ratele la creditele cu dobânzi variabile doar dacă au acceptul clienţilor, care pot răspunde în termen de 15 zile de la primirea notificării, iar opinia Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) transmisă Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) nu va fi introdusă în lege, spune preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu.
"Potrivit opiniei transmise ARB, băncile pot modifica marja fixă astfel încât să-şi menţină actualele dobânzi, dar numai dacă au acordul clientului. Le-am spus-o şi lor. Acceptăm, dar să primească şi acordul de la client", a declarat ieri Cerbulescu pentru Mediafax.
Cerbulescu a precizat că ANPC nu va propune modificarea OUG 50 privind creditele consumatorilor prin introducerea explicită a opiniilor transmise de autoritate către ARB.
În cazul în care băncile vor transmite pe 19 sau 20 septembrie (data limită pentru modificarea contractelor - n.red.) notificările cu anexele de modificare a contractelor, Cerbulescu a arătat că clienţii au la dispoziţie să răspundă 15 zile, potrivit articolului 41 aliniatul 2 din OUG 50/2010, termen până la care instituţia de credit nu poate lua în considerare acceptarea tacită. "Băncile trebuie să aibă înţelepciunea să facă propuneri potrivite pentru toată lumea. Trebuie să se gândească şi la faptul că în perioada de judecată clienţii pot să nu le plătească ratele la credit."
Surse guvernamentale au declarat săptămâna trecută că Executivul nu va modifica legislaţia promovată de ANPC privind contractele de credit pentru populaţie, întrucât nu încalcă legislaţia UE, deşi s-a angajat în scrisoarea cu FMI să revizuiască actul normativ pentru a nu fi aplicat retroactiv.
Directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, a declarat recent că persoanele cu credite în derulare pot acţiona în instanţă băncile comerciale c