Staţia e ok, restul nu
După multiple sesizări făcute de BIHOREANUL, la începutul săptămânii trecute un echipaj format din comisari ai Gărzii de Mediu şi consilieri ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, însoţiţi de un reporter, au verificat sursele potenţiale ale poluării ce chinuie locuitorii din Ioşia şi Rogerius: ferma Nutripork Palota, Staţia de Epurare a Companiei de Apă Oradea şi Fabrica Zahărul Oradea. La Staţia de Epurare, echipa a concluzionat că toţi parametrii de mediu se află în limitele normale, astfel că staţia a fost exclusă de pe listă.
La Fabrica de Zahăr, însă, s-a descoperit un depozit de 1.000 de mp de reziduuri de sfeclă rămase de anul trecut şi peste 50.000 de metri cubi de apă cu materii organice în fermentaţie. Comisarii au dispus remedierea urgentă a situaţiei şi salubrizarea platformelor, iar suplimentar au ars conducerii şi o amendă de 20.000 lei.
Cât despre ferma Nutrientul, dacă acum două săptămâni mirosul dejecţiilor porcine se simţea peste tot, iar iazurile de stocare a acestora erau neacoperite, în ziua controlului ele erau acoperite cu paie proaspete, care astupau putoarea. Singura hibă descoperită a fost că ferma nu are vreun act prin care să ateste că dejecţiile sunt evacuate de o firmă autorizată. Numai că în acest caz, amenda a fost redusă ca la promoţie, la doar 10.000 de lei.
Dacă tăcea...
Decizia comisarilor de mediu pare corectă, dar numai la suprafaţă. Vinerea trecută, şeful Gărzii, Călin Mocan, nu a reuşit să-şi dovedească intransigenţa, ci îngăduinţa faţă de Nutripork. Practic, a luat apărarea firmei susţinând că "societatea a luat măsuri"precum folosirea de bioenzime pentru reducerea concentraţiei de amoniac şi de odorizante speciale, acoperirea cu paie a iazurilor cu dejecţii şi transportarea acestora pentru a fi folosite ca îngrăşăminte. Nu a pomenit însă niciun cuvânt despre faptul c