Cu o rată anuală a inflaţiei estimată la 7,8% la finele lui 2010 şi un impozit de 16% pe câştigurile din dobânzi, economiile devin tot mai puţin rentabile pentru populaţie. O parte dintre bănci oferă dobânzi la depozitele populaţiei în lei ce nu acoperă creşterea estimată a preţurilor din următorul an. În acest caz, câştigul real este zero.
Odată cu reducerea dobânzii de politică monetară, până la minimul de 6,25% pe an, băncile comerciale au tăiat treptat bonificaţiile oferite persoanelor fizice pentru depozitele în monedă naţională. Deşi unele dintre ele au decis ulterior să majoreze uşor dobânzile, având în vedere inflaţia aşteptată, dar şi impunerea impozitului pe câştigul din bonificaţii din iulie, un astfel de plasament s-ar putea dovedi neprofitabil pentru deponent.
Mai exact, deţinătorul depozitului ar putea constata la scadenţă că profitul său real este zero sau chiar negativ pentru că dobânda oferită de bancă nu acoperă creşterea preţurilor şi costurile de impozitare.
În prezent, băncile oferă populaţiei dobânzi cuprinse între 4% şi 8,66% pe an pentru depozitele în lei constituite pe o perioadă de 12 luni, potrivit portalului financiar Conso.ro.
„În prezent, depozitele sunt neatractive, dobânzile ar trebui să crească atât la economii, cât şi la credite, peste nivelul inflaţiei", spune Dragoş Cabat, managing partner la Financial View. Analistul financiar spune că dobânda de politică monetară, care dictează evoluţia dobânzilor practicate de bănci, ar trebui să crească în linie cu inflaţia şi nu exclude ca nivelul acesteia să ajungă la 7,5% pe an la finele lui 2010.
Doar Dobânzile de peste 6% aduc câştiguri reale
Banca Naţională a României estimează pentru finele lui 2010 o rată anuală a inflaţiei de 7,8% pe an şi de aproximativ 5% pe an pentru jumătatea celui de-al treilea trimestru din 2011.
Dacă o persoană fizi