Contribuabilii care încasează venituri din drepturi de autor mai au termen până mâine să achite contribuţiile către bugetul de asigurări sociale şi către Fisc.
La oficiile caselor judeţene de pensii, în loc de 4 funcţionari, la ghieşee stau 16. Aceastea, după ce persoanele care încasează venituri din drepturi de autor au luat cu asalt sediile acestora, precum şi administraţiilor fiscale sau casele judeţene de sănătate pentru a-şi înregistra declaraţiile de venit şi pentru a-şi plăti impozitele.
Numai că, înainte de a ajunge la ghişeu, contribuabilii ar trebui să se apuce de calcule serioase. Astfel, dacă o persoană a avut în luna iulie venituri din drepturi de autor în sumă de 1.000 de lei brut, angajatorul îi va reţine şi vira către stat o cotă de impozit de 16%, adică 160 de lei. Din suma rămasă de 840 de lei, contribuabilul trebuie să calculeze deductibilităţile, de maximum 20%, respectiv 168 de lei.
Din cei 672 de lei rămaşi, contribuabilul va plăti contribuţiile către şomaj, pensii şi sănătate. Astfel, pentru pensii va plăti 70,56 de lei, pentru şomaj 3,36 de lei.
Contribuţiile către Casa de Asigurări de Sănătate se virează trimestrial. Instituţia stabileşte termenul de plată. Astfel, ultima de plată pentru acest trimestru este 15 septembrie, potrivit funcţionarilor ANAF de la biroul de asistenţă pentru contribuabili. La un venit net de 672 de lei, contribuţia lunară către asigurările de sănătate se ridică la 36,96 de lei.
Astfel, suma care trebuie plătită lunar (cu menţiunea că plăţile către bugetul de asigurări de sănătate se fac trimestrial) se ridică la 110,88 lei. După ce face aceste plăţi, contribuabilul rămâne cu 561,12 lei în mână.
Ai, n-ai, dai sau iei amendă!
Dacă nu depune declaraţiile, contribuabilul riscă o amendă de 2.500 până la 5.000 de lei. Dacă greşeşte calculele, i s