O călătorie în Spania înseamnă pentru orice turist o evadare într-un adevărat colţ de rai, unde diferenţele de relief, cultură şi climă dintre regiuni au dus la apariţia unei bucătării extrem de variate, care poate satisface dorinţele celor mai pretenţioşi gurmanzi.
Bucătăria spaniolă este una dintre cele mai variate de pe mapamond, fiind rodul bogatei istorii a acestor meleaguri şi a influenţelor culturale suportate de-a lungul veacurilor. În bucătăria spaniolă se resimte din plin influenţa maură şi evreiască. De altfel, acestea deosebesc gastronomia spaniolă de bucătăria mediteraneană, cu care are însă în comun multe tehnici şi ingrediente. De asemenea, multe dintre ingredientele de bază ale bucătăriei spaniole, cum ar fi cartofii, roşiile, piperul sau fasolea, provin din America, aceste alimente fiind apoi răspândite şi în restul Europei. Ingredientul de bază al spaniolilor este însă uleiul de măsline, iar 50% din producţia mondială de măsline provine din Spania.
Fiecare regiune cu specificul ei
Fiecare regiune spaniolă se poate lăuda cu specialităţile sale. În partea de sud domină preparatele din fructe de mare, în munţi, la loc de cinste se află carnea de miel şi păstăioasele. În Asturia este specifică fasolea cu carne de porc înnăbuşită în sos de roşii, în timp ce în Castilia sunt la mare căutare friptura de viţel, cea de miel, şuncile uscate (dintre care cea mai celebră este serrano) şi cârnăciorii puternic condimentaţi de porc chorizo. În Catalonia se consumă peşte preparat în diverse feluri cu legume (proaspete, gătite sau marinate), în Galicia se serveşte zarzuela de maricos – bucăţi de peşte fript înnăbuşite în sos iute din roşii, ceapă, usturoi, ulei şi vin. Valencia este patria paellei – cea mai faimoasă reţetă spaniolă din orez înnăbuşit într-o tigaie mare de fontă, cu legume, carne de pui sau fructe de mare.
@N_P