Cea mai veche pictură murală românească, unică în lume, cade pradă degradării ce a cuprins Biserica Domnească din Curtea de Argeş. Monumentul UNESCO Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc“ este în pericol. Icoanele murale unice sunt cuprinse de igrasie şi abia se mai „ţin“ de pereţii edificiului din secolul al XVI-lea.
Ceea ce se întâmplă acum cu Biserica Domnească din Curtea de Argeş, inclusă în patrimoniul UNESCO din 2007, poate să distrugă definitiv renumita frescă „Fecioara Maria însărcinată", unică în lume.
„Nu exagerez când spun că putem pierde oricând şi definitiv această frescă de secol XIV din cauza igrasiei", spune Florin Scărlătescu, directorul Muzeului de Istorie din Curtea de Argeş.
Salvată de la demolare de Iorga, în 1920
La 1920, când se punea problema demolării şi ştergerii din istoria neamului românesc a acestui edificiu inegalabil, graţie prim-ministru luial vremii, Nicolae Iorga, Biserica Domnească a fost salvată şi o vedem azi aşa cum a fost ea.
Biserica Sfântul Nicolae Domnesc din Curtea de Argeş
Cu 56.000 de lei acoperire în aur, când leul era mai tare decât francul elveţian, ideea prin care Nicolae Iorga a reuşit să o restaureze, la acea vreme, s-a dovedit salvatoare şi, în acelaşi timp, providenţială pentru istoria neamului. „Daţi un leu pentru Ateneu!" a fost sloganul sub care multe edificii istorice de înaltă însemnătate pentru români şi-au găsit salvarea.
„Personalităţi de marcă ale culturii naţionale şi universale, printre care academicianul Nicolae Berindei, împreună cu Cancelarul Institutului Francez de Istorie Medievală, au trecut pragul Bisericii Domneşti şi au rămas uimiţi de măreţia ctitoriei bizantine de la Curtea de Argeş",
spune Elena Teodorescu, muzeograf, cea care se ocupă îndeaproape de edificiu.
Vizitată de Prinţul Charles
„Dansul apropiatei mo