Ministerul Transporturilor (MTI) intenţionează să disponibilizeze între 7.100 şi 8.300 de angajaţi din companiile feroviare de stat, ceea ce împreună cu alte măsuri de reducere a cheltuielilor va duce la economii de 788 de milioane de lei (187 mil. euro) în 2011 faţă de acest an.
Potrivit strategiei de restructurare a companiilor feroviare, numărul disponibilizărilor ar urma să varieze în funcţie de disponibilitatea angajaţilor de a renunţa la unele drepturi, cum ar fi bonurile de masă sau bonusurile de Paşti sau de Crăciun, prime de vacanţă şi autorizaţii şi permise.
Situaţia companiilor feroviare este foarte dificilă şi, în final, ministerul s-a decis să treacă la disponibilizări.
De la CFR Călători vor fi disponibilizaţi 2.075 de angajaţi. În urma concedierilor, cheltuielile companiei se vor reduce cu 7 mil. de euro anul acesta şi cu 15,5 mil. euro anul viitor. "Ca urmare a situaţiei dificile în care se află CFR Călători, este necesar ca în perioada imediat următoare a anului în curs să fie aplicate măsuri de redresare a societăţii", potrivit reprezentanţilor Ministerului Transportului şi Infrastructurii (MTI) condus de Radu Berceanu. CFR Călători a vândut în primele şase luni ale anului 29,8 milioane de bilete de tren, în scădere cu 12,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit oficialilor companiei.
Pe piaţa transportului de călători CFR Călători este concurat indirect de companiile aeriene şi în special de companiile rutiere private de transport de pasageri, care licitează servicii regulate de transport pe diferite regiuni. Competiţia acerbă este una din cauzele care au stat la baza diminuării cotei de piaţă a transportatorului feroviar de stat, ce deţine în prezent o cotă de doar 27% pe toată piaţa de călători.
Spre comparaţie, în Germania, transportatorul feroviar de călători nu este concurat de companiile