Primul-ministru Emil Boc le-a cerut senatorilor să susţină proiectul legii ANI în forma adoptată săptămâna trecută de deputaţi, pentru a da un semnal de transparenţă a clasei politice atât cetăţenilor României, cât şi Uniunii Europene faţă de care statul român şi-a asumat anumite obligaţii, scrie NewsIn.
"Agenţia Naţională de Integritate şi controlul averilor demnitarilor este o datorie şi o obligaţie a clasei politice. Declararea în condiţii de transparenţă a averilor demnitarilor reprezintă un obiectiv care stă în faţa fiecăruia dintre noi şi care nu poate fi ascuns de ochii cetăţeanului care ne-a trimis să-l reprezentăm în structurile statului", a afirmat premierul Boc în şedinţa de plen a Senatului.
El a precizat că Executivul agreează acest proiect de lege aşa cum a fost el adoptat de către deputaţi pentru că răspunde în mod adecvat unei duble exigenţe. "În primul rând, este exigenţa raportată la deciziile Curţii Constituţionale. În al doilea rând, este exigenţa ca România să-şi respecte anagajamentele de la aderarea în Uniunea Europeană. România a semnat Tratatul de Aderare, a semnat nişte angajamente care sunt ale României, ale tuturor, indiferent de partidul din care face parte", le-a spus Boc senatorilor.
Şeful Executivului s-a arătat încrezător că senatorii vor da un semnal clar doresc o mai mare transparenţă a clasei politice în raport cu cetăţenii României. "Sper ca decizia de astăzi să fie o decizie de transparenţă, în sensul că nimeni nu are nimic de ascuns, iar gestul şi votul dumneavoastră va confirma acest lucru, că în România clasa politică parlamentară doreşte această transparenţă", a încheiat Emil Boc.
Guvernul se bucură însă de o majoritate fragilă în Senat, în condiţiile în care o parte dintre parlamentarii coaliţiei nu susţin proiectul legii ANI în actuala formă. Liberalii sunt gata să voteze legea, dar cer în schimb re