După aproape doi ani de criză, termenii "concediere" şi "restructurare" nu există pentru industria bancară, ci doar pentru clienţii acesteia, băncile mari evitând să-şi reducă semnificativ reţelele de unităţi şi personalul aferent.
Cele 42 de bănci de pe piaţă au cumulat la jumătatea anului pierderi de peste 50 mil. euro, însă bancherii se feresc să taie din cheltuielile administrative aşa cum au făcut-o alte companii private: doar 3% din angajaţi au părăsit sistemul în ultimul an, în timp ce numărul de unităţi a scăzut cu 265, respectiv cu 4%.
Bancherii se plâng întruna că s-a prăbuşit cererea de credite, iar perspectivele sunt şi mai rele, însă niciuna din băncile mari nu reuşeşte să raporteze reduceri importante ale cheltuielilor administrative.
Mai mult, şefii băncilor au grijă să evite termeni precum "concedieri" sau "restructurare de personal/de reţea".
La jumătatea acestui an, în sistemul bancar lucrau 67.151 de angajaţi, cu circa 2.000 mai puţini decât în iunie 2009.
Bancherii insistă că reducerile de personal care au avut loc până acum au fost în mare parte "naturale": adică au renunţat la angajaţii cu contracte temporare care au expirat, au aprobat şi pesionări anticipate, iar pe cei care au vrut să plece nu i-au reţinut.
Faţă de vârful istoric de 71.622 de angajaţi atins în decembrie 2008, comunitatea bancară s-a restrâns cu circa 4.500 de oameni, respectiv cu 6,2%, însă personalul rămâne mai numeros decât în 2007, când vânzările de credite "duduiau", iar lupta pentru cotă de piaţă era din ce în ce mai dură.
Dacă până în 2009 sucursalele bancare ajunseseră să ocupe parterurile blocurilor de la un capăt la altul, concurând "perete în perete", replierea la condiţiile de criză este destul de lentă: în ultimul an s-au închis 265 de unităţi, respectiv 4%, iar faţă de vârful din 2008 reducerea e