Patronii magazinelor de haine la mâna a doua spun că de la o săptămână la alta rămân cu jumătate din marfă pe stoc. În schimb, mai nou, SH-urile se pot mândri cu clienţi „de soi“, cum ar fi medici, avocaţi şi chiar preoţi.
Mai nou, vasluienii merg şi la magazinele second-hand „ca la expoziţie“. Intră, întorc marfa pe toate feţele, apoi pleacă fluierând a pagubă sau cu maxim unul-două produse în sacoşă. Patronii magazinelor SH îşi amintesc cu nostalgie de „vremurile bune“.
„Am început afacerea în 2007 şi, până-n urmă cu un an, nu rămâneam cu nimic pe rafturi până-n weekend. Acum mă prinde ziua de sâmbătă cu jumătate din marfă nevândută. Nu mai au oamenii bani“, ridică din umeri Traian Mihăilă, administratorul unui magazin second-hand din zona Gării.
Medicamentele au prioritate în faţa hainelor
Deşi vânzătorii de haine purtate dau asigurări că preţurile lor sunt imbatabile, fiind de trei ori mai mici decât în magazinele obişnuite, multor cumpărători marfa li se pare prea scumpă.
„Am venit să-mi cumpăr o bluză, dar îmi cer pe ea 8 lei şi mi se pare cam mult. Eu am 500 de lei pensie, dintre care jumătate îi dau pe medicamente. Până la urmă am renunţat să-mi mai iau haine“, spune Maria Matei (76 de ani).
Clienţii, fugăriţi de noul TVA
În magazinele second-hand o fustă costă 7 lei, iar o pereche de pantalonaşi pentru copii, doar 3,5 lei. Chiar şi aşa, oamenilor li se pare scump. Patronii au găsit şi explicaţia. Ei spun că au fost nevoiţi să mărească preţurile după creşterea taxei pe valoarea adăugată (TVA). „În momentul în care s-a decis majorarea de la 19% la 25%, am fost nevoiţi să creştem şi noi preţurile, pentru că suntem plătitori de TVA“, explică Traian Mihăilă.
Acesta are parte şi de o consolare. În ultima vreme, îi trece pragul o clientelă mult mai selectă. Pe lângă gospodine