Ministerele Agriculturii din România şi Ungaria vor colabora pentru a simplifica reglementările legate de fermele mici şi cele de subzistenţă, după modelul vecinilor de la Vest.
"Am discutat despre fermele mici şi cele de subzistenţă şi despre cum putem schimba reglementările după care ele îşi comercializează produsele", a declarat Mihail Dumitru, ministrul român al Agriculturii, după o întâlnire cu omologul său din Ungaria.
La rândul său, ministrul ungar de resort, Sandor Fazekas, a arătat că producătorii autohtoni pot deveni furnizori pentru administraţiile locale, fără ca instituţiile să organizeze proceduri de achiziţie publică pentru acestea.
"Agricultura locală este într-o stare proastă,sperăm ca o eventuală creştere a preţurilor să vină în ajutorul producătorilor", a declarat oficialul maghiar.
În iunie, ministrul Dumitru anunţa că vrea să finanţeze fermele de subzistenţă. „De la anul vrem să dăm bani printr-o măsură de agro mediu, din cadrul Axei 2, finanţate prin programul pentru Dezvoltare Rurală”, a adăugat ministrul. Sunt vizate fermele de mici dimensiuni, de subzistenţă, care îşi vând produsele în târgurile tradiţionale organiznate la sfârşit de săptămână în Bucureşti şi în marile oraşe ale ţării.
Mai mult, în cinci ani, autoritățile vor să transforme 76.000 de ferme de subzistenţă în “ferme comerciale” care să-și vândă legumele și brânzeturile la târgurile tradiționale. Potrivit datelor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, exploataţia medie în România are 3,3 hectare, iar 64% din fermele autohtone produc pentru autoconsum. Acest lucru înseamnă aproximativ un milion de ferme.
Ungaria investeşte în 100 de produse tradiţionale
Guvernul îşi propune să deschidă un birou în ianuarie, care să înregistreze şi să promoveze produsele tradţionale, de la palinca tradiţională la muzica lui Bartok, potr