Datorită cererii de pe piaţă, în anul 2006 "Kronospan" a luat hotărârea să mărească capacitatea de producţie a instalaţiei de formaldehidă, de la 30.000 la 60.000 tone, iar noua fabrică urma să fie operată de o nouă companie - "Kronochem".
"Înainte de începerea construcţiei noii instalaţii din Sebeş, < Kronochem > a iniţiat, în 2006, toate formalităţile necesare pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie, inclusiv a acordului de mediu. < Kronochem > a început lucrările de fundaţii şi asamblarea instalaţiei înaintea emiterii autorizaţiilor finale. Pentru începerea lucrărilor fără autorizaţia finală, < Kronochem > a fost amendată de către autorităţile române, iar lucrările de construcţie au fost oprite. În paralel, < Kronochem > a continuat procedura legală pentru obţinerea autorizaţiilor finale. Până în acest moment, instalaţia nu a fost finalizată şi nu a funcţionat niciodată", mai spune compania.
În primăvara acestui an, Judecătoria Sebeş a dispus demolarea acestei instalaţii construită ilegal şi aducerea terenului la starea iniţială.
Comisia Europeană a dat României, în martie, un ultim avertisment privind fabrica de formaldehidă a "Kronospan" Sebeş, prin care cerea sancţionarea companiei şi luarea măsurilor corespunzătoare protejării mediului.
Plângerea viza construcţia ilegală a unei instalaţii care ar urma să fabrice 60.000 de tone de formaldehidă pe an. Primul avertisment scris a fost trimis în octombrie 2009, iar România şi-a prezentat observaţiile în noiembrie, nereuşind să elimine îndoielile privind încălcarea legislaţiei în domeniu. Al doilea avertisment al CE, lansat în martie, era ultimul demers înainte de sesizarea Curţii Europene de Justiţie.
F.A.
Datorită cererii de pe piaţă, în anul 2006 "Kronospan" a luat hotărârea să mărească capacitatea de producţie a instalaţiei de formaldehidă, de la 30.000 la 60.000 t