Corecţiile bursei i-au făcut pe unii dintre cei mai mari administratori de fonduri să se pună la adăpost mizând pe acţiunile din sectorul energetic, precum Transgaz Transelectrica şi Petrom, pentru perioada următoare, în timp ce alţii, cu apetit mai ridicat la risc, îşi menţin expunerile pe sectorul financiar anticipând revenirea economică.
Acţiunile bancare şi cele ale celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) au pierdut teren în portofoliul celui mai mare fond de acţiuni cu expunere pe piaţa locală - ING Romanian Equity, în favoarea titlurilor din sectorul energetic.
Reorientarea strategiei este motivată în principal de evoluţia acţiunilor financiare şi de riscurile asociate acestui sector. În primele luni din an, acţiunile din sectorul financiar au fost performere, însă, după corecţiile începute în aprilie, acestea au avut o evoluţie modestă sub impactul creşterii portofoliului de credite neperformante şi al veştilor negative din economie. Indicele celor cinci SIF-uri a înregistrat o depreciere de peste 5% în acest an, în timp ce indicele companiilor din sectorul energetic, BET-NG, a urcat cu 25,4%.
"Credem că acţiunile din sectorul financiar, mai ales cele cu activitate în România, sunt expuse, pe termen scurt, unor riscuri mai mari decât cele din sectorul energetic sau cel al utilităţilor", a spus Adrian Tănase, director de investiţii la ING Investment Management care administrează fondul de acţiuni Romanian Equity.
Cu active de aproape 230 mil. lei, ING Romanian Equity este unul dintre cei mai importanţi investitori pe Bursa din Bucureşti, valoarea expunerii pe piaţa locală ridicându-se la peste 100 mil. lei. Randamentul fondului în primul semestru este de 2,05%.
Dacă la începutul anului, acţiunile BRD şi cele ale Băncii Transilvania ocupau primele poziţii în clasamentul celor mai mari expuneri, la fi