Anularea măsurii de majorare a TVA de la 19% la 24% ar fi aruncat toate calculele Guvernului în aer. Statul ar fi fost nevoit să facă rost de bani din altă parte iar preţurile ar fi rămas aceleaşi
Plenul Senatului a respins marţi amendamentele formulate de senatori privind revenirea TVA la 19%, împotrivă votând 62 de senatori, 51 pentru şi o singură respingere. Astfel, ordonanţa privind majorarea TVA la 24% a fost aprobată prin votul a 64 de senatori care s-au pronunţat "pentru", în timp ce 50 s-au exprimat "împotrivă".
Economiştii avertizează mediul politic asupra faptului că decizia de anulare a majorării TVA ar fi avut efecte dezastruoase asupra economiei, fără a aduce, în schimb, vreun beneficiu real. "Ar fi dat peste cap, din nou, discuţiile cu Fondul. Ar fi afectat veniturile bugetare. Statul ar fi trebuit să facă rost de bani din altă parte. De unde? Prima măsură a fost declarată neconstituţională iar cea de-a doua, majorarea TVA, ar fi putut fi respinsă prin vot politic", a declarat pentru Gândul analistul economic Dragoş Cabat.
El a precizat că anularea măsurii nu ar fi garantat că preţurile ar fi revenit la nivelul din iunie, dinaintea majorării. "Nu poţi fi niciodată sigur 100%, însă, până acum, nu am auzit de preţuri care să crească după o astfel de decizie şi care apoi să scadă în urma anulării măsurii", spune Cabat.
Măsura de majorare a TVA cu cinci puncte procentuale, până la 24%, a fost introdusă de Guvernul Boc pentru a compensa imposibilitatea de a reduce pensiile cu 15% timp de jumătate de an, ceea ce ar fi adus la bugetul de stat o economie de peste 1,2 miliarde de euro. Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, estima iniţial, la anunţarea măsurii privind majorarea taxei pe consum, că se vor obţine venituri suplimentare de până la 950 de milioane de euro. Ulterior, după ce a primit datele privind încasările din luna