Cei doi giganţi asiatici China şi India au intrat în competiţia pentru cea mai mare putere a lumii. Specialiştii sunt de părere că această luptă, ce timp de multe secole s-a dus în Europa sau în state situate pe continente diferite, îşi mută treptat câmpul de bătaie pe continentul galben. Acum cele două state se întrec în creştere economică şi populaţie, scrie săptămânalul The Economist.
Orizontul temporal al acestei lupte între cei doi noi poli de putere din Asia este însă de ordinul deceniilor şi nu al anilor.
Soarele care strălucea deasupra Marii Britanii în urmă cu circa 200 de ani s-a mutat în timp mai spre răsărit, scrie The Economist. După Statele Unite, Japonia şi Germania, a venit rândul Chinei să uimească. 30 de ani de creşteri economice de circa 10%. În trimestrul doi din 2010 performanţa celui mai populat stat din lume a depăşit-o pe cea a Japoniei. China se îndreaptă hotărâtă spre prima poziţie, deţinută încă de SUA, cred unii economişti. Alţii însă vorbesc despre o supraîncălzire a economiei chineze şi de o implozie, care ar trimite statul înapoi în timp cu câteva decenii.
India însă este unanim văzută ca una dintre ţările cu potenţial de a deveni o mare putere. Banca de investiţii Goldman Sachs i-a întrezărit potenţialul încă din 2001 când a creat acronimul BRIC - Brazilia, Rusia, India şi China - sau "Cei patru mari". Aceste state, anunţa banca de investiţii, au forţa să detroneze în timp G8, grupul celor mai dezvoltate state din lume.
Cei doi giganţi asiatici China şi India au intrat în competiţia pentru cea mai mare putere a lumii. Specialiştii sunt de părere că această luptă, ce timp de multe secole s-a dus în Europa sau în state situate pe continente diferite, îşi mută treptat câmpul de bătaie pe continentul galben. Acum cele două state se întrec în creştere economică şi populaţie, scrie săptămânal