Băncile au apelat cel mai frecvent la creşterea marjelor de dobandă la lei şi valută, vanzarea de active imobilizate şi la achiziţionarea de titluri de stat pentru a-şi îmbunătăţi pe termen scurt rezultatele financiare, potrivit raportului de stabilitate financiară publicat marţi de BNR.
"Prima jumătate a anului 2010 a marcat intrarea profitabilităţii în teritoriu negativ, în special pe fondul majorării necesare a cheltuielilor cu provizioanele. Băncile au iniţiat măsuri de control al costurilor atat prin redimensionarea reţelei de unităţi, cat şi prin amanarea sau reducerea programelor de investiţii. Creşterea marjelor de dobandă la lei şi valută, vanzarea de active imobilizate şi achiziţionarea de titluri de stat au fost printre cele mai frecvente strategii puse în practică de bănci pentru îmbunătăţirea pe termen scurt a poziţiei lor financiare", se arată în raport.
Profitul operaţional era în luna iunie cu 20,6% peste nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care veniturile operaţionale au scăzut mai lent decat cheltuielile operaţionale. Indicatorul cost/venit s-a deteriorat cu 8,2 puncte procentuale între decembrie 2008-decembrie 2009 (de la 55,7% la 63,9%).
La 30 iunie 2010 însă, nivelul său se ameliorase cu 8 puncte procentuale faţă de perioada similară a anului anterior, ritmul scăderii cheltuielilor operaţionale depăşindu-l pe acela al veniturilor similare. Astfel, băncile au revenit abia la mijlocul lui 2010 la un raport cost venituri apropiat de cel dinaintea crizei.
Rezultatele financiare cumulate ale băncilor indică după primele şase luni o pierdere netă de 234 milioane lei, iar băncile care au înregistrat rezultate negative controlau în luna iunie 22,7% din activele sistemului bancar.
Banca centrală notează că începand din al doilea trimestru al anulu