Zeci de suspecţi acuzaţi de luare şi dare de mită au fost expuşi în cătuşe. Doar un cioban şi un consilier au fost trimişi în judecată. Vara este fierbinte pentru procurorii DNA. Profesori, consilieri locali, poliţişti, jandarmi şi grefieri sunt acuzaţi că au umblat cu şpagă.
Cel mai mediatizat caz al DNA este dosarul Hyperion. S-au făcut arestări spectaculoase, dar apoi lucrurile s-au blocat. Ancheta DNA în cazul şpăgii de la Universitatea Hyperion stagnează, după ce zeci de studenţi de la Drept, printre care se numără grefieri, poliţişti, jandarmi, militari şi poliţişti comunitari au dat câte 1.500 de euro ca să obţină note de trecere la licenţă.
Gheorghe Stancu, de 54 de ani, fost profesor la Academia de Poliţie, este acuzat că a încasat o şpagă de peste 50.000 de euro de la studenţii săi, care au dorită să treacă cu bine de examenul de licenţă la Facultatea de Drept. Deşi şpăgarii sunt angajaţi la stat, ei nu sunt consideraţi şpăgari, ci au fost transformaţi în martori. „Procurorii nu au probe, nu au găsit bani la clientul meu. Au transformat persoane care trebuie judecate pentru dare de mită în martori”, a declarat, pentru Adevărul, Florin Gheorghe, avocatul profesorului de Drept aflat în arestul Poliţiei Timiş.
Un singur suspect judecat
Singurul timişean trimis în judecată pentru dare de mită în anul 2010 în Timiş este Dumitru Banciu, de 40 de ani, un cioban care a încercat să dea o şpagă de 400 de lei şi un kilogram de brânză unui poliţist. Ciobanul a fost prins la volan, deşi avea permisul suspendat, în apropiere de Lugoj. El a încercat să-l mituiască pe agentul de la Postul de Poliţie Coşteiu, Sergiu Pruteanu, care i-a făcut flagrant cu ofiţerii anticorupţie.
Spre deosebire de şpăgarii din dosarul Hyperion, care lucrează şi acum la stat, ciobanul a fost dus la arestare, însă magistraţii Tribunalului Timiş a