Asociat mai mult cu clădirile înalte şi încărcate de istorie, cu monumentele religioase, cu templele sau monumentele greceşti, patrimoniul UNESCO pare să fie dispus să facă o excepţie şi să primească, pe mult râvnita sa listă, o dietă.
Deosebit de populară şi considerată de italieni drept "patrimoniu naţional intangibil", dieta mediteraneană se află pe lista de aşteptare pentru a intra în patrimoniul UNESCO, în noul val care urmează să fie votat în luna noiembrie. Dacă va fi aprobată, ea va completa lungul şir al monumentelor şi minunilor naturale, al tradiţiilor orale, artistice şi a ritualurilor protejate de UNESCO.
Dieta mediteraneană este bogată în vegetale, fructe, cereale, legume, pâine cu grăunţe, nuci, ulei de măsline şi peşte. Include produse lactate, ouă şi chiar carne albă şi roşie, în cantităţi moderate.
Pe lista de aşteptare a UNESCO se mai află pastele cu vin şi alte 178 de experienţe culturale, printre care tangoul, cântecul pigmeilor Aka din Africa Centrală şi manufactura de dantelă specific croată.
“Este un succes extraordinar pentru ţara noastră, pentru cultura şi tradiţia noastră gastronomică”, a afirmat Giancarlo Galan, ministrul italian al Agriculturii, citat în ediţia electronică a publicaţiei "The Guardian".
Pe de altă parte, reprezentantul sindicatului fermierilor Coldiretti, Ronaldo Manfredini, consideră că este “puţin ciudat ca o dietă să fie inclusă pe această listă” şi aprobarea ei în patrimoniul UNESCO ar fi, cu siguranţă, o premieră, pe deplin justificată, de altfel.
“Nu numai că are valoare culturală, dar are capacitatea de a oferi un mod de viaţă sănătos”, este de părere Manfredini.
Decizia, în noiembrie
Fără a avea intenţia de a înfrâna entuziasmul italienilor, Sue Williams, reprezentant al UNESCO a avertizat că, până în noiembrie, nu va fi luată nicio