Un bărbat de 63 de ani care a aflat întâmplător că suferă de cancer a trecut cu succes de operaţia prin care i s-au scos prostata şi ganglionii limfatici.
La două săptămâni după operaţia de prostată, Mircea, un bărbat de 63 de ani, aşteaptă cu nerăbdare să se externeze. „N-am avut voie să fac duş de când m-am operat. M-am spălat eu cu prosopul", se scuză bărbatul. În dimineaţa în care ne-am întâlnit, lui Mircea abia i se scosese sonda care preia urina din vezică şi pe care a fost nevoit să o poarte timp de două săptămâni.
„Nu m-am dat de ceasul morţii când am aflat diagnosticul"
Mircea a aflat întâmplător că are cancer la prostată la începutul acestui an. La prima analiză de sânge specifică (PSA), valorile i-au ieşit puţin peste cele normale, aşa că, la sugestia fiicei lui, a repetat testul la o clinică privată. Rezultatul l-a alarmat. A mers la urolog şi a făcut o puncţie prostatică. „Aveam o presimţire şi mi-am pus lucrurile în ordine. Nu m-am dat de ceasul morţii când am aflat că am cancer. Mi-am spus că e moştenire genetică de la mama, care a fost diagnosticată cu cancer ovarian la 52 de ani şi care a murit la peste 80 de ani, de comoţie cerebrală", spune Mircea.
Risc de disfuncţie erectilă la pacienţii operaţi
Medicii l-au încurajat pe Mircea. „Dacă nu muriţi de inimă rea, o să fiţi vindecat după operaţie", i-a spus unul dintre ei. „La operaţie m-am dus ca la bal, nu închistat, nu crispat", îşi aminteşte el. Intervenţia a constat în îndepărtarea completă a prostatei, a veziculelor seminale şi a ganglionilor limfatici. Operaţia a durat două ore, iar în următoarea zi a stat la reanimare. „Timp de şapte zile, n-am mâncat nimic. Ca să nu mă balonez şi ca să nu am dureri în zona operată, am băut doar supă de legume strecurată, iaurt şi ceai", spune Mircea. Operaţia prin care se tratează cancerul la prostată presupune câteva riscuri, dar