23 august, ora 8.30. Este exact momentul la care elevii se bucură de ultimele zile de vacanţă şi se întorc în pat, căutând o poziţie mai bună pentru somn. Sursa: EVZ
Nu toţi elevii însă. "Învăţăceii" de la Şcoala Internaţională Americană din Bucureşti s-au adunat deja în campusul imens pentru a începe un nou an şcolar.
În scurtă vreme, rumoarea a 700 de elevi a fost înghiţită de clasele spaţioase unde urma să se consume prima zi de şcoală. Una mai lejeră, ce-i drept.
"Vorbeam şi cu alţi colegi că alţii dorm la ora asta şi noi venim la şcoală, dar ne-am obişnuit", explică Sergiu, elev în clasa a XII-a.
Ce mică-i vacanţa mare
Elevilor români şi celor care vin din ţările europene le este cel mai greu să respecte programul unui astfel de an şcolar prelungit.
"Uneori ne e mai greu să-i convingem pe părinţii români sau pe cei din Italia ori din alte ţări europene să-şi rupă din concediu pentru a-i aduce pe copii la şcoală. Dar reuşim până la urmă. Noi mergem pe sistemul impus de obţinerea bacalaureatului internaţional şi, prin urmare, cu cât încep mai devreme şcoala, cu atât vor fi mai bine pregătiţi", explică David Ottaviano, directorul Şcolii Americane. Pentru elevii şcolii, cursurile se termină aproximativ în acelaşi timp cu cele din şcolile de stat.
Pe holuri e linişte, dar din sălile de clasă răzbate ceva din ritmul unui cântecel. Aşezaţi pe jos, micii şcolari repetă de zor un imn al şcolii, în timp ce profesorii lor bat ritmul vioi.
În curte, cei mai mici dintre elevi au luat deja la escaladat toboganele, supravegheaţi de profesorii lor.
Elevii şi profesorii, prieteni
"Cel mai mult îmi place atmosfera, mai ales cea academică. Între profesori şi elevi se creează o relaţie care încurajează învăţatul. Cred că cu cât există o relaţie mai bună între elevi şi