Depozitele pe termene clasice - de 1, 3, 6 sau 12 luni - au cam pierdut lupta cu noile scadenţe atipice de economisire, arată o analiză conso.ro. În prezent, populaţia poate obţine venituri mai mari dacă îşi depune banii pe scadenţe mai neobişnuite, cum ar fi 4 săptămâni, 100 zile sau 4 luni.
Depozitele bancare generau până la începutul lunii iulie venituri atractive pentru cei care economiseau. Odată cu introducerea impozitului pe dobândă, clienţii băncilor şi-au văzut câştigul lunar obţinut din dobândă redus considerabil.
De exemplu, o persoană care avea un depozit de 12.000 de lei pe 1 an, cu o dobândă de 8%/an, primea înainte de 1 iulie o dobândă lunară de 80 lei. După aplicarea impozitului pe dobândă, va primi lunar doar 67,2 lei.
Pentru a face mai uşoară trecerea spre impozitarea dobânzilor, unele bănci oferă dobânzi promoţionale, iar altele suportă impozitul în numele clienţilor pentru o anumită perioadă de timp.
Scadenţele atipice oferă randamente brute ce depăşesc 9%
Alpha Bank are în oferta de depozite un produs care afişează dobânda netă, din care s-a scăzut deja impozitul pe dobândă datorat la stat de către client.
Pentru scadenţa de 4 săptămâni dobânda netă ajunge la 7,75% la lei, iar pentru scadenţa de 16 săptămâni, clienţii primesc 8,25%. Astfel, dobânda brută trece de 9%.
Pentru scadenţa de 4 luni, o dobândă competitivă oferă şi Bancpost. Persoanele care îşi depun economiile într-un depozit pe 4 luni primesc o dobândă de 8,5%. Din aceasta se scade însă impozitul de 16%.
Următoarea în top este tot o ofertă cu scadenţă atipică, de 100 de zile. Pentru un depozit în lei cu această scadenţă, Piraeus Bank oferă o dobândă brută de 8,93%. De asemenea, banca suportă în numele clienţilor impozitul pe dobândă aferent depozitelor pe 10 săptămâni constituite până pe 30 septembrie. Astfel, randamentul