Uneori, colegii mei de breaslă jurnalistică sunt dezgustători. De dragul de a pune cea mai dură întrebare, depăşesc barierele nu numai ale deontologiei profesionale, ci şi ale logicii. Ce răspuns credea că va obţine reporterul care i-a sărit în cale asistentei de la maternitatea Giuleşti, urmărită acum penal pentru ucidere din culpă: “Aveţi pe conştiinţă cinci bebeluşi morţi. Cum comentaţi?” Din spate, o femeie se aplecase să îi tragă din cap baticul care o acoperea pe inculpată. Sunt convinsă că, dacă ar fi fost lăsaţi, cei prezenţi la ieşirea de la Parchet ar fi linşat-o pe respectiva asistentă.
Cea mai îngrozitoare tragedie din ultimii zeci de ani, din România (eu cel puţin aşa o văd), cere mai mult decât un linşaj. Cere o regândire a sistemului. Aici ar trebui să intervină modernizarea statului, de care vorbea Băsescu. Cadrele medicale vinovate trebuie să plătească, conform legii (pe lângă ceea ce vor plăti în conştiinţa lor, pentru că sunt convinsă că o fac), dar trebuie să plătească şi directorii, şi politicienii. Nu doar o amărâtă de asistentă medicală îi are pe conştiinţă pe cei cinci bebeluşi, ci şi politicienii care îi îndeamnă pe doctori să plece din ţară, pentru că nu îi putem plăti, sau care îi trimit să îşi mai ia un job ca să îşi plătească chiria, cei care au susţinut că magistraţii merită salarii mari pentru a fi integri, dar medicii nu, pentru că vieţile noastre sunt mai puţin importante decât dosarul nostru juridic la UE. Toţi ne-am lovit de asistente indolente sau de medici nesimţiţi. Cum au ajuns însă aşa? Atunci când după ani de studiu şi sute de ore de gardă depind de banii puşi într-un plic de pacient, atunci când culpa medicală este acoperită cu grijă de superiori.
Sunt convinsă că subiectul a fost tocat pe toate părţile săptămâna aceasta, în presa românească. Eu am văzut doar relatarea CNN: “ministrul Sănătăţii s-a gândit să-