Conform legii, cei până la 500.000 de angajaţi din România care sunt plătiţi exclusiv sau şi prin contracte de drepturi de autor trebuie să depună, până pe 25 august, declaraţii individuale privind venitul încasat în iulie, atât la casele judeţene de pensii, la cele de sănătate, cât şi la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă. Nici statul, nici experţii fiscali şi nici contribuabilii însă nu ştiu exact cum va avea loc procesul de depunere a declaraţiilor sau a plăţilor aferente acestora.
Deşi legea a intrat în vigoare de la 1 iulie, Guvernul a făcutpublice normele metodologice abia la finele lunii trecute.
"Beneficiarii trebuie să depună, personal, aceste declaraţii, înfiecare lună, la autorităţile respective. Legea este foarte clară.În cazul veniturilor obţinute prin contracte de drepturi de autor,angajatul, beneficiarul este cel care depune declaraţiile. Mai multdecât atât, tot el este cel care le şi plăteşte, adică în momentuldepunerii declaraţiei trebuie să meargă cu bani la el pentru a face plata pe loc", a declaratpentruGândul LuminiţaRistea, managing partner Nexia International.
Ea a precizat că valoarea contribuţiilor sociale, de 16,5% dinvenitul net, pe lună, nu poate fi mai mare decât echivalentul a 16,5% aplicat la cinci salariimedii brute pe economie, respectiv de 1.514 lei. Astfel, cei careîncasează din contractele de drepturi de autor mai mult de 9.180 delei pe lună vor plăti doar cei 1.514 lei.
Citeştemai multe despre angajaţii din România care sunt plătiţiprin contracte de drepturi de autor pewww.gandul.info