Roşienii care vor să facă turism spun că autorităţile locale le-au pus beţe în roate prin includerea a mai mult din jumătate din suprafaţa comunei în Planul Urbanistic General ca fiind monoindustrială. Cu alte cuvinte, acea suprafaţă nu poate fi folosită decât pentru minerit.
Galeriile romane, medievale şi contemporane, cele 43 de case de patromoniu, nouă lacuri artificiale, monumente ale naturii ca Piatra Corbului şi Piatra Despicată, opt biserici din culte diferite, toate înconjurate de un peisaj superb. Acestea sunt doar o parte dintre atuurile turistice ale Roşiei Montane. Cu toate acestea, în comună nu funcţionează decât trei pensiuni turistice, la 3.000 de locuitori.
„În 2002, consilierii locali au hotărât ca PUG-ul să cuprindă 24 de kilometri pătraţi, din cei 42 ai comunei, în care nu se poate construi nimic nou. Dacă depui cerere la Primărie, primeşti răspuns negativ“, expică Zeno Cornea, de la Fundaţia Culturală „Roşia Montană“ - care se opune proiectului minier - de ce în comună sunt înregistrate doar trei pensiuni.
În urma protestelor organizaţiilor neguvernamentale din zonă, autorităţile locale, cu încuviinţarea Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) au declarat centrul istoric al comunei „zonă protejată“. „E protejată numai pe hârtie, că e înconjurată numai de cariere. Sunt trei masive în jur în care se vor face detonări“, mai spune Zeno Cornea.
Minerii care nu vor turism
De partea cealaltă, primarul Roşiei, Eugen Furdui, spune că PUG-ul votat în 2002 va fi valabil până în 2012. „Noi am respectat doar Legea mineritului când am inclus cei 24 de kilometri în zona în care nu se mai poate construi. Este zona din jurul carierelor“, spune primarul. El este de părere, însă, că nici localnicii nu sunt prea încântaţi de ideea de a face turism, de aceea nu s-a dezvoltat această ramură în Roşia. „Turismul nu e o alternat