Noua modă printre legumicultori este deumirea produsului după locul de origine. Criza economică și concurența din ce în ce mai acerbă pune la grea încercare imaginația producătorilor și vânzătorilor din pieţe.
Deoarece concurenţa cere idei şi planuri de afaceri, micii producători din Arad au descoperit că tradiția și bunul renume le rotunjește veniturile. Rând pe rând, tarabele din pieţele din întreg judeţul au început să „răsune” a roşii de Macea, struguri de Miniş sau ardei de Seleuş.
Comercianţii apelează la brandingul de piață, mai exact își anunță prin toate mijloacele posibile zona de proveniență pentru a atrage clienții convinși de-a lungul timpului că acestea sunt cele mai bune.
„De când ne-am redenumit, putem spune că se vând mai bine produsele. Am observat că mai peste tot oamenii îşi pun şi locul de origine al legumelor sau fructelor. Eu zic că e un început pentru noi, micii comercianţi”, a spus Sofia Nicoară, o vânzătoare.
Cu denumirea soiului pe tarabe
Pentru a-şi atrage şi mai mulţi clienţi, unii producători îşi expun alături de produsele pe care le scot la vânzare şi soiul din care acestea fac parte.
„Nu ştiu cât de relevantă e expunerea locului de origine a produsului deoarece cei care ştiu cunosc atunci când vine vorba de calitate. Deşi mulţi producători renunţă să mai cultive lubeniţă Top Gun din cauză că este un soi foarte sensibil este una dintre cele mai bune soiuri din zonă”, a spus Victor Conta, un producător de pepeni verzi din oraşul Pecica.
Acesta, la fel ca mulţi alţi producători a renunţat la locul de origine în favoarea soiului lubeniţei pe care îl cultivă, deoarece, conform etichetei, este „dulceeee”.
Cumpărătorii pe de cealaltă parte, par a fi mai atenţi atunci când vine vorba de alegerea produsului. „E bine pentru mărcile autohtone şi e bine că nu