Peste jumătate dintre studenţii români sunt îngrijoraţi în privinţa jobului, dar nu acceptă salarii mai mici de 800 de euro pe lună. Primele efecte ale crizei economice - tăierile de lefuri, blocajul de pe piaţa muncii şi creşterea şomajului - nu par să-i sperie foarte tare pe viitorii absolvenţi de studii superioare, care rămân fermi pe poziţii la capitolul "pretenţii salariale".
Spre exemplu, tinerii şcoliţi în domeniul afacerilor şi viitorii ingineri visează să le intre în conturi cel puţin cinci salarii minime pe economie, adică peste 3.200 de lei (800 de euro), pe lună. Şi asta, la primul job pe care-l vor obţine după absolvire. Sunt îngrijoraţi însă în privinţa viitorului lor în câmpul muncii, apreciază într-o bună măsură stabilitatea viitorului job şi sunt pregătiţi să aplice şi de peste 30 de ori pentru a găsi un loc de muncă. Aşa arată Baromentrul Absolvenţilor 2010 realizat de Institutul de cercetare "trendence", din Germania.
SONDAJVi se par îndreptăţite pretenţiile studenţilor?Da Nu Nu ştiu/ Nu mă interesează Rezultate
La sondajul din acest an, aflat la a treia ediţie, au participat 220.000 studenţi din 24 de ţări, peste 6.000 dintre tineri studiind la mai multe universităţi din România.
Cu 200 de euro mai puţin decât anul trecut
"Sunt o serie de schimbări interesante în comparaţie cu opiniile contabilizate la ediţia din 2009. De exemplu, studenţii români au aşteptări mai mici în ceea ce priveşte salariile, în comparaţie cu anul trecut. În plus, sunt mult mai îngrijoraţi în privinţa viitoarei lor cariere", arată Derya Alkan, Account Manager la "trendence". Astfel, anul trecut, studenţii visau la salarii minime de peste 1.000 de euro pe lună.
De altfel, tinerii din majoritatea ţărilor participante la sondaj au mai scăzut pretenţiile salariale în comparaţie cu anul trecut, demonstrând că nu ignoră cu