Cererea pentru imprumuturi de la banci se mentine, in continuare, la un nivel destul de scazut: Biroul de Credit elibereaza lunar circa 350.000 de rapoarte de credit pe baza solicitarilor privind potentiali noi debitori pe care le trimit institutiile bancare, insa soldul creditelor din sistem continua sa scada.
“Din numarul total de rapoarte de credit pe care le eliberam, o parte, cea mai importanta, reflecta cererea de credit, restul reprezentand monitorizari ale debitorilor aflati deja in portofoliu. In ceea ce priveste cererea de credit, putem vorbi de un nivel lunar constant al solicitarii de rapoarte de credit: undeva peste 350.000 in perioada martie-iulie 2010 si s-ar parea ca nici luna august nu va constitui o exceptie in acest sens”, explica Serban Epure (foto), directorul general al Biroului de Credit.
Bancile comerciale solicita la Biroul de Credit informatii despre istoricul de plata al potentialilor clienti, dar si informatii ce tin de comportamentul de plata al actualilor debitori.
Peste 714.000 de persoane inregistrau in luna luna iunie a acestui an restante mai mari de 30 de zile, in crestere cu 18,5% fata de jumatatea anului trecut. Totalul sumelor restante se apropia in iunie de 4,5 miliarde de lei, inregistrandu-se un salt semnificativ fata de perioada similara din 2009, cand restantele mai mari de 30 de zile erau de doar 1,8 miliarde de lei. Cele mai mari sume restante sunt la creditele unde se inregistreaza intarzieri de peste 90 de zile.
Biroul de Credit a eliberat in perioada martie – iulie 2010 peste 400.000 de rapoarte de credit lunar, iar circa 350.000 dintre acestea reflecta cererea pentru noi credite, alte 50.000 – 100.000 fiind solicitate pentru monitorizarile de portofoliu.
“Nu ma astept la o scadere semnificativa a numarului total al rapoartelor de credit in acest an, chiar daca, in structura, cred ca s