Pofta de dulce, de sărat, de carne sau de fructe arată carenţe de vitamine, proteine şi antioxidanţi, dar poate indica şi prezenţa unor boli grave.
Pofta exagerată de mâncare este cauzată, de regulă, de o gestionare greşită a consumului de alimente.
"Supraconsumul de produse industriale, bogate în zaharuri şi grăsimi, face ca hormonul care dă senzaţia de saţietate să rămână permanent activ, inducând foamea continuă. Acest lucru este determinat de fluctuaţiile greutăţii, adoptarea unui program de masă haotic, dar şi de stresul psihic", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, în cartea sa apărută recent "Şi noi ce mai mâncăm... ca să slăbim?".
Selecţia alimentară se face şi după cum sunt ambalate alimentele, gust, culoare etc. Pentru a evita un supraconsum, apelaţi la o dietă diversificată şi respectaţi un program regulat al meselor.
1. Pofta de dulce
Pofta de dulce e normală, însă problemele încep când senzaţia e din ce în ce mai frecventă şi greu de stăpânit. E posibil ca această poftă să fie un semn că organismul nu are suficient crom sau magneziu, care afectează insulina. "Când insulina nu mai poate transporta glucoza din sânge în interiorul celulelor pentru a fi transformată în energie, celulele sunt permanent înfometate, inducând dorinţa de dulce", explică Mencinicopschi.
Atenţie însă că din cauza dulciurilor puteţi ajunge obezi, pentru că surplusul de glucoză este transformat în grăsimi.
2. Pofta de sărat
Cei care poftesc des la alimente sărate s-ar putea să sufere de hipertensiune arterială sau de deshidratare cronică. Pofta de sărat poate indica şi o lipsă de calciu şi potasiu. "Organismul pierde săruri atunci când transpirăm excesiv", explică nutriţionistul Corina Zugravu, medic primar igiena alimentaţiei şi nutriţie.
Atenţie: excesul de sare grăbeşte a