Senatorul a reuşit să evite soarta altor veterani, asigurându-şi realegerea, în ciuda lipsei de credibilitate a actualei clase politice. Republicanii câştigă puncte electorale înaintea alegerilor din 2 noiembrie, pe fondul recesiunii şi a nemulţumirii în creştere faţă de Administraţia Obama.
Senatorul John McCain, cel care a fost contracandidatul lui Barack Obama în alegerile prezidenţiale din 2008, este acum printre puţinii reprezentanţi ai actualei clase politice care a reuşit să învingă insurgenţa radicală din rândul propriului partid. McCain şi-a asigurat nominalizarea pentru al cincilea mandat de senator, printr-o bătălie electorală dură.
Citiţi şi:
Ce face criza din americani: electorale în pijamale
El a fost nevoit să renunţe la celebra sa imagine de independent şi de „liber-cugetător", în favoarea uneia mult mai conservatoare şi mai agreabilă pentru alegătorii radicali, care sprijină nou-înfiinţata mişcare Tea Party. McCain a adoptat poziţii mult mai conservatoare în problema imigraţiei, a schimbărilor de climă sau a ajutorului financiar acordat Wall Street-ului în 2008.
A contat mult şi sprijinul acordat de fosta sa parteneră din cursa prezidenţială de acum doi ani, Sarah Palin, favorita mişcării Tea Party. Oponentul lui McCain, fostul membru al Camerei Reprezentanţilor J. D. Hayworth, care beneficia de un sprijin mai mare din partea Tea Party, a fost nevoit să-şi recunoască înfrângerea. McCain a cheltuit peste 20 de milioane de dolari în campania electorală, de 10 ori mai mult decât rivalul său, o sumă enormă pentru alegerile primare. Fotoliul său în Senat este, practic, asigurat, datorită faptului că Arizona este, prin tradiţie, un stat republican.
Discurs anti-Obama
În discursul victorios de marţi seara, McCain a fost la fel de critic la adresa lui Obama ca şi în campania din 2008. El a spus că republicanii