Regizorul şi scenaristul Geo Saizescu este preşedintele juriului la Festivalul Internaţional ECO-ETNO-FOLK- FILM. Realizatorii români şi străini au ocazia să se familiarizeze, în cele cinci zile de festival cu tehnicile de creştere a viermilor de mătase.
Începând de astăzi până pe 29 august, în localitatea Slătioara, se desfăşoară cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Internaţional ECO-ETNO-FOLK-FILM. Evenimentul are loc la Casa de Cultură Ţărănească din Slătioara şi e organizat de Fundaţia Naţională pentru Civilizaţie Rurală „Nişte ţărani". „Juriul a ales 70 din cele 140 de filme care au sosit pentru concurs, din 20 de ţări de pe patru continente. Festivalul este dedicat filmului sătesc şi au fost selectate, foarte multe pelicule cu specific rural", a declarat Elena Stoica, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Vâlcea. Astăzi, după deschiderea festivalului a fost difuzată pelicula „Şervetul de schimb", film prezentat în afara concursului.
Gogoşi de mătase printre pelicule
Cristina Niculescu din comuna Stoeneşti participă la festival cu gogoşi de mătase. Femeia e singura din România care creşte viermi de mătase în gospodărie şi face din fir de borangic marame, perdele, eşarfe şi ii. „Fac şi diverse stofe unicat din mătase care au ajuns şi în Statele Unite", povesteşte Cristina Niculescu. Ea va prezenta în cadrul festivalului procedeul de creştere a viermilor, cum obţine firul de borangic şi cum ţese hainele. „Va fi o noutate pentru cei care participă la festival", a precizat Elena Stoica. Tot în cadrul festivalului va fi o expoziţie cu lucrări ale pictorilor de artă naivă Valeria Tofan din Bucureşti şi Ioan Măric din Bacău, lansări de carte, un recital şi un spectacol de cântece şi dansuri populare ale Ansamblului „Mireasma zorilor", din Amărăşti.
Dinu Săraru, organizatoru