Statul roman nu are instrumente legale pentru a refuza conversia obligatiunilor in actiuni sau plata partiala a datoriilor din partea Grupului Rompetrol, sustin avocatii de la cele trei case de avocatura care reprezinta compania. Aceasta deoarece in contractul semnat de KazMunaiGas la preluarea Petromidia este prevazuta posibilitatea actionarului de a opta intre aceste posibilitati. Reprezentantii Rompetrol au spus ca inca variantele sunt deschise si au loc negocieri cu Ministerul de Finante, dar, in orice caz, "compania nu are resurse pentru a plati mai mult de 100 milioane dolari in acest an". Valoarea actualizata a datoriilor Petromidia catre statul roman, preluate de KazMunaiGaz se ridica la circa 600 milioane dolari si sunt scadente la 30 septembrie.
Declaratiile facute miercuri, 25 august. HotNews.ro a transmis conferinta LIVE TEXT.
Dimitry Grigoriev (Rompetrol):
Totusi in ciuda rezultatelor fincnaiaree speram ca aceasta ciza va trece si suntem la fel de angajati sa dezvoltam infrastructura si sa patram aceasta forta de munca activa. Rompetrol este a doua ca importanta in Romania. Din punct de vedere economic, daca analizam preturile la produse petroliere s-ar parea ca este mai bine sa inchidem rafinaria. Preturile la petrol sunt relativ ridicate, marja de profit este foarte mica, toate rafinariile din lumea intreaga merg pe pierdere. Pentru noi ar fi mai bine sa importam produse din India, Coreea China si sa le aducem in Romania dar vrem sa mentinem rafinaria, este vorba mai ales despre angajatiPlatim 7% la bugetul de stat
Ca sa intelegeti de ce avem resuse limitate, capacitatea de a plati este limitata, dorim sa avem un dialog constructiv c Ministerul de Finante, decizia finala se va lua la scadenta termenelor, in luna septembrie.
Credem ca Guvernul a beneficiat foiarte mult de pe urma acestui instrum