Căldura şi expunerea prelungită la soare pot conduce la apariţia erupţiilor herpetice în perioada anotimpului cald. Specialiştii recomandă persoanelor infectate cu virusul herpetic să limiteze timpul petrecut afară, în soare, şi să aplice creme cu filtru de protecţie ridicat.
Herpesul este produs de un virus, numit herpes simplex, care rămâne în organism toată viaţa. De aceea, chiar dacă leziunile de pe piele dispar de la sine sau în urma aplicării tratamentului, riscul de reapariţie a bolii rămâne. În anumite situaţii virusul se reactivează şi se manifestă prin aceleaşi leziuni specifice, sub formă de vezicule umplute cu lichid care, în majoritatea cazurilor, reapar în acelaşi loc.
Vara se transmite mai uşor
Virusul herpetic are două variante: herpesul simplex de tip I, care este responsabil pentru apariţia leziunilor de la nivelul pielii, şi herpesul simplex de tip II, care produce leziuni la nivelul mucoaselor genitale.
Ambele variante de virus sunt la fel de contagioase. Specialiştii estimează că peste jumătate din populaţia mondială poartă acest virus care se transmite extrem de uşor. „Contaminarea se produce prin contactul direct cu leziunile herpetice şi cu obiecte care au fost infectate cu lichid din respectivele leziuni", explică prof. dr. Emanoil Ceauşu, medic infecţionist de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş" din Bucureşti.
Modalitatea de transmitere este aceeaşi pentru ambele tipuri de virus. În concedii sunt mai frecvente infecţiile cu virusul herpetic de tip I, fiindcă regulile de igienă în restaurante şi la terase nu sunt întotdeauna stricte, iar paharele şi tacâmurile pot fi uşor contaminate.
Mai mult, chiar şi virusul herpetic genital se poate transmite mai uşor vara. Marginea piscinei, prosoapele şi cearşafurile de plajă pot fi infectate cu lichid herpetic ce transmite virusul şi altora, fă