Exceptia de neconstitutionalitate ridicata intr-un dosar nu va mai intrerupe cursul procesului, cum se intampla pana acum in cazul proceselor de mare coruptie sau in orice alt dosar cu miza mare. Un proiect de lege care modifica organizarea si functionarea Curtii Constitutionale a trecut ieri, la limita de Senat (69 de voturi pentru), urmand sa mearga la promulgare. In mai 2009, un proiect similar a picat cu 68 de voturi, cu unul mai putin decat necesar. Proiectul de lege adoptat, marti, de Senat, abroga un alineat din legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, care prevede ca "pe perioada solutionarii exceptiei de neconstitutionalitate judecarea cauzei se suspenda".
HotNews.ro a realizat sectiunea Dosare de Coruptie, unde prezentam in detaliu etapele si durata fiecarui proces important. Cele mai multe sunt amanate ani de zile prin ridicarea exceptiei de neconstitutionalitate, care intrerupea cursul procesuluiCiteste si un documentar realizat de HotNews.ro: Cazuri de exceptie. Cum scapa Copos de judecata in dosarul LoteriaVezi aici cum a trecut, la limita, proiectul de lege (in documentul atasat) si cine a votat impotriva. Prin proiectul de lege adoptat marti seara de Senat se abroga alineatul 5, art 29 din legea nr 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale. Alineatul prevedea ca "Pe perioada solutionarii exceptiei de neconstitutionalitate judecarea cauzei se suspenda." Proiectul de lege a trecut la limita, cu 69 de voturi pentru, o abtinere, si 41 de voturi impotriva.
Din datele afisate pe site-ul Senatului rezulta ca au votat: de la PDL - 45 pentru, 1 impotriva si 1 abtinere , PSD - 35 impotriva , PNL - 11 pentru, 2 impotriva , UDMR - 6 pentru, UNPR - 7 pentru 3 impotriva. Votul impotriva care figureaza in dreptul grupului PDL este al senatorului Georgica Severin, care si-a anuntat chiar mar