După ce a declarat că Rompetrol poate achita doar o parte a datoriei istorice, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, cere companiei în instanţă plata integrală. Statul român riscă procese la Curtea de Arbitraj de la Washington pentru încălcarea unor tratate internaţionale de protecţie a investiţiilor.
Problema datoriei istorice a rafinăriei Petromidia, de 571 de milioane de euro - acumulată înaintea privatizării din 2001 - a încins disputa între Grupul Rompetrol şi statul român.
Citiţi şi:
Pierderi şi proteste la Rompetrol
Oficialii Grupului Rompetrol, controlat integral de compania kazahă KazMunaiGaz, au anunţat că au plătit deja 54 de milioane de euro, ceea ce le permite păstrarea pechetului majoritar al Rompetrol Rafinare.
Însă Ministerul Finanţelor a dat în judecată compania, susţinând că, potrivit ordonanţei în baza căreia datoria s-a transformat în obligaţiuni, kazahii trebuie să plătească întreaga sumă la data scadentă, 30 septembrie 2010.
Aceasta deşi, în urmă cu două luni, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, spunea exact opusul. „Dacă KazMunaiGaz va plăti 100 de milioane de dolari, statul va prelua peste 40% din acţiunile Rompetrol, iar kazahii rămân majoritari. Potrivit legii, ce nu se plăteşte se converteşte în acţiuni. Nu sunt de acord, dar asta spune legea. Nu am făcut eu legea", spusese ministrul.
Statul riscă amenzi mari
„Statul nu are instrumente legale prin care să refuze plata parţială a obligaţiunilor. Ceea ce face statul acum este o neînţelegere a convenţiei pe care a semnat-o. În acea ordonanţă s-a prevăzut dreptul Rompetrol - nu al titularului creanţei - de a opta fie pentru conversie, fie pentru răscumpărare", a declarat Ana Diculescu Şova, avocat în cadrul NNDKP.
La rândul său, avocatul Ştefan Damian de la Ţucă, Zbârcea&Asociaţii spune că România riscă procese la Curtea
de Ar