Localnicii sunt nevoiţi să ocolească zilnic zeci de kilometri. Unii îşi riscă viaţa traversând căile de acces avariate de inundaţii.
Podul de peste Suceava, care făcea legătura între localităţile Roşcani şi Liteni, a fost grav avariat de ape, în urmă cu două luni. Acesta are o poziţie strategică în zonă, aflându-se la 30 de kilometri depărtare de Suceava şi Botoşani şi la 40 de kilometri de Paşcani.
Ca urmare, traficul a fost dat peste cap după ce autorităţile au închis podul circulaţiei, avertizând că acesta se poate prăbuşi oricând. Localnicii care au maşini sau căruţe sunt nevoiţi să meargă în plus zeci de kilometri. Doar cei care au biciclete sau circulă pe jos se mai avântă să folosească podul şubred.
Navetişti de cursă lungă
„Este foarte greu pentru noi. Jumătate din locuitorii din Roşcani au terenuri de cealaltă parte a podului. Acum se face unul mai la vale, dar până-l vor termina vom fi nevoiţi să înconjurăm 20 de kilometri“, s-a plâns Constantin Iurea, locuitor din Roşcani.
Acesta spune că cea mai mare teamă a sătenilor este să nu aibă vreo urgenţă medicală, pentru că o ambulanţă ar pierde minute preţioase cu ocolişurile, până să ajungă la ei. „Al doilea pod“ de care vorbesc localnici este, de fapt, o improvizaţie făcută de şefii comunei, care s-au săturat să mai aştepte banii promişi de guvernanţi. Edilii încropesc acum un pod din tuburi de beton.
„Facem o variantă ocolitoare prin eforturi proprii. Pentru reparaţia actualului pod am făcut numeroase demersuri la Direcţia Judeţeană de Poduri şi la Ministerul Dezvoltării. Avem promisiuni că se vor primi bani“, a explicat Vasile Prisăcariu, viceprimarul oraşului Liteni. O situaţie asemănătoare se întâlneşte la Vereşti, unde podul care făcea legătura cu Botoşaniul a fost rupt de inundaţii.
Cel mai afectaţi de izolare sunt navetiştii. „S