Clientii au de platit comisioane usturatoare daca se decid sa achite cu cardul la ghiseele altor banci decat cea emitenta, desi bancherii au fost in ultimul timp cei mai mari promotori ai platilor "cu plastic". Vezi cum se explica aceasta situatie paradoxala.
Daca platesc cu cardul, la POS-urile de la ghiseele bancare, rate, facturi sau alte tipuri de plati, clientii au de suportat un comision destul de usturator. Astfel, clientul care detine un card emis de o alta banca decat cea la care vrea sa efectueze plata, va avea de achitat pentru plata la POS-ul bancii respective un comision mare, ca atunci cand extrage cash de la ATM-ul acelei banci.
Comisionul poate ajunge in unele cazuri sa reprezinte destul de mult din valoarea platii, mai ales daca e vorba de o suma mica. Un posesor de card BCR care are de platit 10 lei poate avea de achitat chiar si 5 lei sub forma de comision, daca face plata la o sucursala CEC Bank, de exemplu.
Pentru client devine astfel mai avantajos sa isi extraga banii de pe card de la ATM-ul bancii proprii (emitenta a cardului), platind un comision modic, urmand ca apoi sa se duca la ghiseul celeilalte banci si sa isi achite darile.
Asta inseamna ca plata cash devine mult mai ieftina decat achitarea cu cardul, cand este vorba de utilizarea POS-urilor de la ghiseele bancilor. Situatia este oarecum paradoxala, in conditiile in care bancile au incercat in ultimul timp sa promoveze intens operatiunile cu cardul.
Care este explicatia? Potrivit unuia dintre reprezentantii directiei carduri ai unei banci locale de talie medie, plata cu cardul la POS-urile bancilor este considerata de catre principalele asociatii de plata, Visa si Mastercard, retragere de cash, iar pentru aceste operatiuni, organizatiile recomanda bancilor perceperea unui anumit comision.
"POS-urile din cadrul sucursalelor ba