"Este evident că legea ANI va fi contestată la Curtea Constituţională". O spune la RFI preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Cătălin Macovei : "Orice persoană care are o acţiune în instanţă poate să invoce o presupusă excepţie de neconstituţionalitate a unuia sau mai multor articole dintr-o lege. Aşa că ne aşteptăm, bineînţeles, ca această lege să fie contestată la Curtea Constituţională".
"Este evident că legea ANI va fi contestată la Curtea Constituţională". O spune la RFI preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Cătălin Macovei (audio).
Reacţia sa vine după ce Camera superioară a Parlamentului a adoptat documentul, în forma de la Camera Deputaţilor. Cu alte cuvinte, prevederile eliminate anterior de senatori au fost reintroduse în textul legii.
Rep : Vă aşteptaţi ca legea ANI să fie contestată la Curtea Constituţională ?
C.M. : N-aş vrea să comentez afirmaţiile membrilor partidelor politice. Este evident că legea va fi ulterior contestată la Curtea Constituţională. Orice persoană care are o acţiune în instanţă poate să invoce o presupusă excepţie de neconstituţionalitate a unuia sau mai multor articole dintr-o lege. Aşa că ne aşteptăm, bineînţeles, ca această lege să fie contestată la Curtea Constituţională.
Rep : Şi aveţi emoţii, după cum arată legea ANI în prezent ?
C.M. : Legea reprezintă o balanţă între cerinţele Comisiei Europene şi exigenţele Curţii Constituţionale din deciziile anterioare, însă niciodată nu putem să ştim dacă o prevedere poate fi interpretată ca fiind constituţională sau nu.
Legea ANI a fost votată, marţi după-amiază, de plenul Senatului, cu 78 voturi "pentru" şi o abţinere. În noua formă a documentului, se revine la înfiinţarea comisiilor de anchetă de pe lângă Curţile de Apel. De asemenea, se stabileşte un singur formular al declaraţiei de avere, care în forma în care va fi făcută p