Compania aeriană British Airways, care operează pe piaţa românească trei zboruri zilnice pe ruta Bucureşti - Londra, a încheiat anul financiar trecut (aprilie 2009 - martie 2010) cu o cifră de afaceri de 15 milioane de euro în România şi se aşteaptă ca acest nivel să fie depăşit în anul financiar în curs.
"Revenirea businessului din România va fi susţinută de zborurile transatlantice (de lung curier), numărul rezervărilor realizate de români pentru aceste zboruri către destinaţii din SUA, Asia, Africa sau Australia a crescut cu 5%, ceea ce reprezintă un procent semnificativ", a declarat Emil Delibashev, directorul comercial al British Airways pentru zona balcanică, ce a preluat anul trecut conducerea operaţiunilor în 11 ţări.
Între 55%şi 60% din pasagerii care zboară pe ruta Bucureşti - Londra cu British Airways doar tranzitează aeroportul din Londra, călătorind către destinaţii din SUA, Asia, Africa sau Australia. Spre comparaţie, anul trecut doar 40% din totalul pasagerilor erau pasageri de tranzit, potrivit declaraţiilor anterioare ale şefului companiei aeriene.
Mai mult, veniturile obţinute de British Airways de la pasagerii români care şi-au cumpărat bilete de avion pe ruta Londra - Hong Kong au crescut cu 140%, cu 100% pe ruta Londra - Johannesburg (Africa de Sud), cu 77% pe Londra - Miami şi cu circa 23% pe Londra - New York comparativ cu situaţia de anul trecut.
Sunt însă şi destinaţii care au generat venituri mai mici decât anul trecut, cum ar fi Chicago sau Washington.
"În luna iulie avioanele au operat la grade de încărcare de peste 80-90% pe ruta Bucureşti - Londra, lunile anterioare fiind afectate de evenimentele care au avut loc (închiderea spaţiului aerian din cauza norului de cenuşă vulcanică şi greva angajaţilor - n. red.)", a declarat Emil Delibashev, care coordonează în România o echipă formată din opt