Persoanele nemulţumite de noua modalitate de impozitare a drepturilor de autor sunt cele care se foloseau abuziv de astfel de drepturi, pentru că de fapt nu intrau sub incidenţa legii, iar Guvernul nu a făcut decât să vegheze la respectarea legii, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc.
"Normal că aceia care până acum nu plăteau aceste lucruri, fiindpuşi în situaţia să plătească contribuţii evident că suntnemulţumiţi. După cum sunt nemulţumiţi foarte mulţi cei care,profitând de situaţia legii cu privire la drepturile de autor, înloc ca de această lege să beneficieze numai aceia care erau cuadevărat creatori şi erau, în sensul legii, beneficiari aiprevederilor respective, ea s-a aplicat abuziv şi foarte mult, dela şoferi, mecanici şi alte categori sociale. Nu plăteaucontribuţii la asigurări sociale pentru că intrau sub incidenţaLegii drepturilor de autor. Noi am strâns şurubul şi am spus:«Fraţilor, toată lumea trebuie să respecte legea». Cei care sunt cuadevărat şi intră sub incidenţa drepturilor de autor, categoricbeneficiază de prevederile legii, cei care au încercat şi încearcăsă folosească legea ca un mijloc ca să nu plătească dări cătrestat: «Nu se mai poate!»", a spus Emil Boc.
Premierul a arătat că modificarea Codului Fiscal are caobiectiv lărgirea bazei de impozitare şi diminuarea evaziuniifiscale în domeniu, subliniind că există 10,8 milioane de românicare nu plătesc contribuţii de sănătate.
Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, i-a atras atenţia,miercuri, unei ziariste acreditate la Guvern că este "de văzut" dacă este plătită în mod corect prindrepturi de autor pentru profesia ei sau dacă nu cumvamodalitatea prin care e plătită de angajator reprezintă o formă deevaziune fiscală.
Vlădescu a intervenit atunci când, în urma unei întrevederi apremierului cu reprezentanţii uniunilor de creatori, ziarista i-acerut preşedintelui Casei