Belgia, care în prezent deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, ar putea refuza invitaţia Franţei la o întâlnire ministerială, de teamă că Parisul vrea să profite de acest eveniment pentru a-şi legitima politica de expulzare a romilor.
"Dacă începe să fie evident că reuniunea este doar o întâlnire dedicată romilor şi politicii Franţei, pentru a da impresia că alte ţări UE aprobă ceea ce fac ei, Belgia nu va ţine să participe", a declarat o sursă diplomatică din UE pentru EUobserver.
Ministrul pentru imigraţie al Franţei, Eric Besson, şi-a invitat omologii din patru dintre cele şase economii majore ale UE (Italia, Spania, Germania şi Marea Britanie) la o reuniune informală pe tema imigraţiei, pe 6 septembrie, la Paris.
Belgia şi Canada se află şi ele pe listă, dar şi Grecia, o importantă ţară de tranzit pentru imigranţii care vor să intre în UE. Un alt diplomat UE a declarat că Parisul doreşte prezenţa Canadei la reuniune, întrucât Ottawa are în prezent "o serie de probleme diferite, specifice, cu UE şi cu romii care vin din Cehia şi Ungaria".
Nici Praga, nici Budapesta nu au primit invitaţii, iar Bucureştiul speră că va fi invitat, dar până acum România şi Bulgaria nu au primit invitaţii, deşi mulţi dintre ţiganii care au ajuns în ultimii ani în alte oraşe UE vin din aceste cele mai sărace două naţiuni UE, notează EUobserver.
Polonia, care în mod normal ia parte la aceste reuniuni de tip UE6, a fost, de asemenea, lăsată pe dinafară, ca şi Comisia Europeană.
La ultima întâlnire a miniştrilor europeni, la Bruxelles, secretarul de stat pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, a anunţat că guvernul francez are de gând să treacă la strângerea şi expulzarea ţiganilor, dar ceilalţi miniştri doar au luat notă de anunţ, fără a discuta pe marginea lui.
Roberto Maroni, ministrul italian de interne, care a lăudat acţiunile preşedin