Angajatorii din România consideră dificultăţile privind găsirea de personal calificat, a doua mare provocare a procesului de angajare
În întreaga lume, posturile pentru meseriile calificate sunt din ce în ce mai greu de acoperit, iar acest deficit de muncitori poate frâna creşterea economică viitoare, potrivit ediţiei din 2010 a studiului Manpower - Deficitul de Talente, realizat pe un eşantion de 35.000 de angajatori, la nivelul a 36 de ţări şi teritorii.
Lipsa de personal calificat este acută la nivelul celor mai mari economii din lume, precum Statele Unite, Germania, Franţa, Italia, Canada şi Brazilia, iar angajatorii au clasificat meseriile calificate pe locurile unu sau doi în topul celor mai mari provocări în ceea ce priveşte procesul de angajare. Angajatorii din România, de asemenea, întâmpină dificultăţi în găsirea de muncitori calificaţi, indicând acest aspect prin ocuparea locului doi în topul poziţiilor cel mai dificil de acoperit.
Creşterea mobilităţii personalului calificat poate ajuta la reducerea deficitului într-un termen scurt
"Lipsa de personal calificat poate frâna sau chiar împiedica progresul proiectelor de infrastructură şi poate crea dificultăţi la nivelul dezvoltării naţionale în sectoare de activitate precum: transporturile, logistica, comunicaţiile. Este o problemă care trebuie abordată cu seriozitate, printr-o strategie cu impact pe termen scurt, mediu şi lung pentru a asigura sănătatea economică şi a susţine mediul de afaceri şi investiţiile din România. De exemplu, încurajarea creşterii mobilităţii personalului calificat poate ajuta la reducerea deficitului într-un termen scurt", a declarat Camelia Stănculescu, director general al Manpower România.
Migraţia strategică trebuie privită şi ca o soluţie pe termen lung prin politici privind atenuarea deficitului de muncitori calificaţi, inc