În Franţa, numeroşi lideri politici se întreabă dacă trupele franceze mai trebuie să rămână în Afganistan. O polemică se profilează la orizont pe această temă, după ce doi soldaţi francezi au fost ucişi luni în Afganistan. În total, la această oră, Franţa deplânge 47 de soldaţi morţi în Afganistan, în condiţiile în care, de la începutul anului, talibanii sunt de fapt într-o continuă ofensivă.
În Franţa, numeroşi lideri politici se întreabă dacă trupele franceze mai trebuie să rămână în Afganistan. O polemică se profilează la orizont pe această temă, după ce doi soldaţi francezi au fost ucişi luni în Afganistan.
În total, la această oră, Franţa deplânge 47 de soldaţi morţi în Afganistan, în condiţiile în care, de la începutul anului, talibanii sunt de fapt într-o continuă ofensivă.
De pe data de întâi ianuarie anul acesta, 458 de soldaţi străini şi-au pierdut viaţa în această ţară, dintre care 296 sunt americani.
Întrebarea este deci legitimă, dacă mai are rost ca actuala coaliţie internaţională, prezentă în Afganistan să-şi menţină cei 141 de mii de oameni pe teren.
Despre acest lucru se discută în mai toate cancelariile occidentale, inclusiv la Paris, cu numeroase argumente pro şi contra. Unii consideră în Franţa, precum fostul ministru al Apărării, Paul Quilès, că toţi occidentalii trebuie să plece acasă.
Olanda a dat deja un exemplu, anunţând că-şi retrage soldaţii de pe teritoriul afgan, iar germanii reflectează şi ei la acest lucru.
Cei care cer retragerea din Afganistan mai consideră că acest război trebuie terminat printr-o conferinţă internaţională a tuturor statelor interesate în stabilitatea acestei ţări : altfel spus, Pakistanul, India, China, Rusia şi bineînţeles, Statele Unite.
Există, însă, în sânul clasei politice franceze şi voci care spun că o retragere precipitată ar fi dovada unui semn de slăbiciune. @N_