Presedintele, presedintii Camerei Deputatilor si Senatului, dar si liderii de grup si parlamentarii vor avea cele mai mari salarii, conform noii legi privind salarizarea bugetarilor.
Legea privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, publicata de Ministerul Muncii, prevede ca valoarea coeficientului de ierarhizare pentru clasa de salarizare 1 este de 640 lei.
Coeficientul maxim, adica 15, este acordat doar sefului statului, acesta urmand sa aiba cel mai mare salariu dintre toti bugetarii.
Printre cei mai bine platiti bugetari se vor mai afla si presedintele Senatului si presedintele Camerei Deputatilor (coeficient 14,63), vicepresedintii (14,15), secretarii si chestorii de la Senat si Camera Deputatilor (13,90), dar si presedintii in comisiile permanente, liderii de grup parlamentari, secretarii, vicepresedintii si parlamentarii, care vor avea un coeficient de 12,41.
Ministrii vor avea un coeficient de 13,90, iar ministri delegati 13,45.
Prefectii si secretarii generali, cei mai bine platiti functionari publici
Dintre functionarii publici, cei mai bine platiti vor fi prefectii, cu 9,94 si secretarii generali, cu 9,46, inspectorii guvernamentali si comisarii generali avand coeficientul 9.
In cazul functiilor publice de conducere, cel mai bine platit va fi secretarul de judet (9,23), iar in cazul functiilor publice generale de executie, auditorul cu grad profesional superior care ocupa o functie publica de stat (5,10). Managerii vor avea la randul lor salarii mari, in functie de gradul profesional.
Cele mai mici salarii le vor avea referentii, debutantii, consilierii juridici si inspectorii, cu coeficienti intre 1 si 3. Un referent debutant, spre exemplu, va avea un coeficient de doar 1,19.
Presedintele, presedintii Camerei Deputati