Reprezentantii sindicatelor din invatamant, ai Patriarhiei si cei ai asociatiilor pentru protectia copiilor au cazut de acord, miercuri, la prima dezbatere pe tema adoptarii unui cod de conduita in mediul online, ca este necesara o astfel de reglementare, majoritatea pledand si pentru o lege in acest sens, relateaza Agerpres.
"Am inteles ca aderati la un cod de conduita si in proportie de 80% doriti chiar o lege - ceea ce ne pune pe ganduri si vor continua dezbaterile pe aceasta tema. Strangem semnaturi online pentru acest cod de conduita in domeniul virtual. Ne asteptam sa gasim intelegere in primul rand din partea administratorilor de site-uri", a afirmat senatorul social-democrat Lia Olguta Vasilescu, unul dintre reprezentantii grupului de initiativa a Codului de conduita in mediul online.
Ea a precizat ca nu va exista un compartiment al Consiliului National al Audiovizualului care sa se ocupe de acest domeniu, ci o autoreglementare.
Social-democratul a explicat ca exista mai multe modalitati prin care limbajul injurios poate fi interzis, respectiv instituirea unui filtru de injuraturi, scoaterea manuala a acestor mesaje sau impunerea inregistrarii utilizatorilor.
"Pana la urma, administratorii de site-uri si providerii de internet ar trebui sa gaseasca solutia. Sunt solutii tehnice inclusiv pentru filtre", a mai spus Lia Olguta Vasilescu.
Senatorul PSD a aratat ca in realizarea acestui proiect au existat si o serie de impedimente, exemplificand scrisoarea din partea organizatiei Reporteri Fara Frontiere, care sustinea ca prin aceasta initiativa se incearca limitarea libertatii de exprimare. Vasilescu a sustinut ca proiectul nu-si propune cenzurarea informatiilor.
Argumentele participantilor:
Mihaela Popa (PDL): Este un prim pas si face parte din acea masura pe care ne-o recomanda si UE si anume sa g