Criza financiară s-a resimţit pe toate nivelurile scării sociale. Directorii executivi ai celor mai mari bănci din lume au fost afectaţi la rândul lor. Potrivit unui studiu realizat de cotidianul de business Financial Times, opt dintre cei mai importanţi şefi de bănci din lume au obţinut în 2009 remuneraţii mai mici decât în 2009.
Pe creştere sunt doar cinci. Potrivit studiului, dintre aceştia din urmă doar unul singur conduce o bancă din Statele Unite - Wells Fargo -, ceilalţi patru fiind în fruntea unor creditori europeni.
Se poate observa astfel că dacă unii directori au acceptat reducerile salariale sau eliminarea unor bonusuri pentru a mai tempera furia opiniei publice şi a politicienilor, situaţia nu este universală.
Bancherii au fost încă de la începutul crizei financiare în prim-plan, deoarece ei erau consideraţi principalii vinovaţi pentru situaţia financiară dificilă.
Există însă bancheri care nu s-au lăsat intimidaţi de opinia publică, şi acest lucru se observă la capitolul remuneraţie. Cel mai bine s-a poziţionat în acest sens Brady Dougan de la Credit Suisse, care a primit anul trecut cu 570% mai mulţi bani decât în 2008. El este urmat îndeaproape de Joseph Ackermann, directorul executiv al Deutsche Bank, care a primit o remuneraţie de 13,28 milioane de dolari în 2009, în creştere cu 553% faţă de 2008.
La polul opus, principalii perdanţi sunt şefii a două dintre cele mai importante bănci americane. Jamie Dimon, şeful JPMorgan Chase, a obţinut în 2009 doar 4% din totalul remuneraţiei sale pe 2008. Dacă atunci el primea 35,7 mil. dolari, anul trecut a trebuit să se mulţumească cu 1,2 milioane.
Lloyd Blankfein, CEO al băncii de investiţii Goldman Sachs, care a fost mult timp în prim-plan fie din cauza profiturilor record, fie din cauza unor scandaluri, a primit anul trecut cu 98% mai puţini bani decât în 2008