Nesiguranţa locului de muncă, salariul mic, şomajul, povara creditelor, ori nemulţumirea faţă de modul în care se consumă zilele în societatea românească sunt motive suficiente pentru a determina un român să migreze.
Tentaţia salariilor mai mari şi a calităţii vieţii în aceste societăţi occidentale compensează dorul de familie şi greutăţile care însoţesc drumul oricărui emigrant. Unii pleacă la noroc, în speranţa că vor găsi la destinaţie un loc de muncă şi o locuinţă decentă. Alţii merg la sigur, pe contracte. În funcţie de ţările pe care le aleg trebuie să ţină cont şi de legislaţie. La nivelul Uniunii Europene, din cele 26 de destinaţii posibile, 10 au restricţii pentru români şi Bulgari.
SONDAJCe tara ai alege pentru a emigra?Spania Italia Marea Britanie Franta Germania Austria Olanda Rezultate
Conform unui sondaj recent, unul din cinci adulţi din România îşi doreşte să se stabilească peste hotare. Statele preferate sunt Italia, Marea Britanie şi Spania.
Însă, aceste destinaţii, deja tradiţionale în migraţia românilor, sunt şi ele puternic afectate de efectele crizei. Spania este de fapt ţara din UE cu cea mai mare rată a şomajului (20%). Italia a înregistrat, în iunie 2010, o rată a şomajului de 8,6. Iar Marea Britanie are o rată a şomajului de 7,8%, adică 2,46 de milioane de persoane, în uşoară scădere faţă de luna aprilie, când era de 7,9%. În plus, Italia şi Marea Britanie au restricţii pe piaţa de muncă, românii având nevoie de un permis în acest sens.
În contextul în care şi aceste state se luptă cu şomajul şi îşi pun proprii cetăţeni ca prioritate în ocuparea locurilor de muncă, ce alte alternative sunt la dispoziţia românilor?
Şomajul în UE, cât populaţia României
La nivelul Uniunii Europene situaţia privind şomajului este pe un trend de ameliorare. Conform Eurostat, în luna iunie a acestu