Inginerul se poate mândri cu faptul că a fost sfătuitorul autorităţilor în salvarea Grădinii Botanice de furia retrocedărilor.
Este, de 16 ani, muzeograf al Grădinii Botanice din Galaţi. Dorinţa sa cea mai mare nu este de a primi mulţumiri sau recunoaştere din partea cuiva. Vrea doar ca înantaşii săi din acest domeniu, cei care au pus bazele Grădinii Botanice să fie respectaţi.
„S-a tot spus că Grădina Botanică a fost ridicată de cineva sau altcineva după 1990. Este fals! Istoria acestei grădini este mult mai veche", afirmă Perieţeanu.
El ne-a dezvăluit că încă din 1959 exista un decret care stabilea că în Valea Ţiglinei se va realiza un parc dentrologic. „Cel care a contribuit decisiv pentru impunerea tradiţiei botanicii la Galaţi este Gheorghe Vanghelie, cel care din anii '70 purta corespondenţe şi avea schimburi de seminţe cu marile grădini botanice din lume", ne povesteşte cu patos muzeograful.
Născut în oraşul Bereşti, judeţul Galaţi, Alexandru Perieţeanu şi-a impus respectul pentru ceilălalţi încă din copilarie. Faptul că tatăl său era ofiţer de carieră l-a ajutat foarte mult. Clasa întâi a parcurs-o în trei oraşe, în funcţie de ordinele de mutare primite de tatăl său: Braşov, Timişoara şi apoi Galaţi au fost punctele traseului.
Întâlnirea cu botanica-horticultura a avut-o în copilărie. "Familia mea locuia undeva prin zona actuală «Trei Star», era zona denumită «La Gradea». Una dintre vecinile noastre era o nemţoiaică. Aceasta avea o curte mare şi trăia din vânzarea florilor. M-a lăsat să desprind două bucaţi din gard, pe unde puteam să trec la ea în curte să o ajut la grădină. Avea un catalog imens de plante! Mă lăsa să mă uit în el. Aşa s-a luat «virusul»", îşi aminteşte Perieţeanu.
Inginerul s-a numărat printre fondatorii, în 1977, ai staţiunii de cercetări viticole Bujoru.
Întrebări şi răspunsuri
Unde v-a prins